• +358 400 747 820
  • myynti [ ~ at ~ ] empresas.fi

Frigiliana

Frigilianan kylä sijaitsee vain noin 6 kilometrin päässä Nerjasta sisämaahan päin ja Málagaan on matkaa vain noin 50 kilometriä. Costa del Solin kylistä Frigiliana on varmasti yksi kauneimmista ja ainutlaatuisimmista valkoisiksi kalkituine taloineen ja kapeine katuineen.

Frigilianan koristellut mukulakivikadut, valkoiset rakennukset ja niiden punertavat katot luovat mahtavan kontrastin sinistä taivasta vasten. Kylän asukkaat pitävät terasseillaan värikkäitä kukkaistutuksia, jasmiini- ja laventelipuita ja kaikki näyttää olevan jopa liian huoliteltua.

Kun suunnistat näitä pienia katuja ylöspäin, tapaat matkalla monia valkoisia taloja, joiden pastellinväriset ovet, pikkuliikkeet ja hetkittäin talojen lomasta avautuva maisema jättävät sinut sanattomaksi. Voit todella ymmärtää, miksi Frigiliana on yksi Andalusian kauneimmista kylistä. Jopa Espanjan matkailun edistämiskeskus on valinnut kylän virallisesti "Andalusian kauneimmaksi".

Selvittäkäämme miksi.


Tietoa Frigilianasta


Frigiliana on jaettu kahteen osaan. Kylän uudempi osa sijaitsee alemmalla tasolla ja vanhempi, Morisco-Mudéjarin kaupunginosa sijaitsee ylemmällä kukkulalla. Haluat tutustua kylän ylempään osaan.

Kaduilla hortoilu on ikimuistoinen kokemus. Tunnet matkanneesi taaksepäin ajassa maurilaisten valtakuntien ja takaisinvaltauksen aikaan. Frigilianan tunnelma on todellakin lyömätön.

Kapeiden ja kiemurtelevien katujen labyrintti vain odottaa matkailijoita tutkimaan sen kätkemiä aarteita. Pieni varoituksen sana: Frigiliana on rakennettu vuoren rinteelle ja sen kadut ovat paikoittain kovinkin jyrkkiä.

Frigiliana sijaitsee 300 metriä merenpinnan yläpuolella ja kylästä avautuu lyömätön maisema yli maaseudun aina rannikolle asti. Kirkkaana talven päivänä voi erottaa selkeästi Pohjois-Afrikan rannikon meren takana.

 
Frigilianan historiallinen ja kulttuurillinen tarjonta

Frigilianan historiallisiin nähtävyyksiin kuuluu mm. Fuente Vieja (suom. vanha suihkulähde), San Antonion kirkko, Real Expósito (ikivanha siilo), Santo Cristo de la Cañan kappeli ja Frigilianan kreivien renessanssipalatsi.


Casa Solariega de los Condes (suom. ikivanha kreivien kotipaikka), tunnetaan myös nimellä El Ingenio (suom. mylly). Se rakennettiin 1500-luvun loppupuolella Manrique de Laran perheelle. He perustivat sinne sokeriruokoviljelyksiä ja sokeriruokomyllyn. Rakennuksessa toimii vielä tälläkin hetkellä siirappitehdas, Ingenio Nuestra Señora del Carmen, joka on ainoaa lajiaan Euroopassa.

Casa del Apero rakennettiin 1600-luvun alussa ja nykyisin siellä toimii matkailutoimisto, Frigilianan kirjasto, Frigilianan kansallisarkisto ja historiallinen museo. Museo on kylän yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä myös siksi, että se oli ensimmäinen arkeologinen museo Axarquíassa.

El Torreón on myös mielenkiintoinen nähtävyys, joka sijaitsee Mudéjarin vanhalla alueella, aivan Calle Realin vieressä. Paikka on vanha viljelysaitta, joka on nyt osa tavallista asuintaloa. Valokuvaukselliselle sisäpihalle pääsee kukkien reunustamaa holvikäytävää pitkin, jossa on viitoitus "El Torreón".

Kannattaa myös kiivetä ylös kylän kukkulan päälle, jossa sijaitsee vanhan maurilaisen linnan rauhiot. Linnasta ei ole kovinkaan paljon jäljellä, koska se tuhottiin melkein perusteellisesti maurien karkoituksen jälkeen. Näkymät kukkulalta ovat silti henkeäsalpaavat.

Frigilianassa vietettävä kolmen kulttuurin juhla on kylän suurimpia tapahtumia. Sitä vietetään elokuun viimeisellä viikolla. Frigilianan kylän suojelupyhimyksen San Sebastianin juhlaa vietetään vuosittain 20. tammikuuta. Toinen tärkeä päivä Frigilianan juhlakalenterissa on 13. kesäkuuta, jolloin osoitetaan kunniaa Pyhälle Antonius Padovalaiselle, portugalilaiselle pyhimykselle ja kirkonopettajalle.
Tekemistä Frigilianassa

Vaella Frigilianan labyrinttimaisia katuja loputtomiin, et kyllästy!

Lounasta tai herkuttele tapaksilla jossain Frigilianan lukuisista näköalaravintoloista. Suosittuja paikkoja ovat mm. La Taberna del Sacristan (Plaza de la Iglesia 3), Garden Restaurant (Calle Santo Cristolla) ja Restaurante Al Fuente (Calle Real 32) on erinomainen tapas-paikka. La Tiendan kakut ja muut herkut ovat myös erinomaisia (Calle de la Iglesia 7).

Bongaile muistolaattoja. Kylän vanhaan osaan on sijoitettu 12 keraamista muistolaattaa, jotka kertovat maurien noususta ja heidän viimeisistään taisteluista alueella.

Frigilianan boheeminen ilmapiiri on viehättänyt monia kuuluisia taiteilijoita ja valokuvaajia vuosien aikana, kuten Arne Haugen Sørensenia, Klaus Hinkeliä, Penelope Wurria ja Miro Slavinia. Casa del Aperosta ja joistain yksityisistä gallerioista löytyy heidän töitään.

Suuntaa Frigilianasta luontoon! Kylästä on helppo lähteä tutkimaan Sierra de Tejada Almijaran luonnonpuistoa.
Käy tutustumassa kauniiseen Rio Higueron-jokeen, joka on hieman naapurijokeaan Rio Chillaria rauhallisempi. Joen varrelta löytyy paljon polkuja ja piknik-paikkoja.
 
Hyppää hevosen selkään! Hevosratsastus on suosittua alueella ja täältä löytyy todella ainutlaatuisia maisemia ja ratsastuspolkuja.

Pozo Batan Alberca on Frigilianan luonnon uima-allas jossa uiminen ei ole virallisesti sallittua. Vierailijat että paikalliset kuitenkin vilvoittelevat useasti altaalla kuumina kesäpäivinä. Kannattaa kuitenkin olla varovainen ja välttää hyppimästä altaan viereisiltä rakenteilta veteen.

Vierailu Acebuchalin kylässä on myös suositeltavaa.

Mikäli olet Frigilianassa torstaina tai sunnuntaina, kannattaa käydä paikallisilla markkinoilla. Markkinoilla myydään paljon paikallisia tuotteita ja erikoisuuksia.


Miten päästä Frigilianaan?

Frigiliana sijaitsee aivan Nerjan yläpuolella. Seuraa tietä A7/E15, kunnes saavut Nerjan ja Frigilianan ulosajotielle (numero 292). Suuntaa vasemmalle liikenneympyrästä ja aja kiemurtelevaa tietä MA-5105 kohti vuoria ja Frigilianaa.

Kun saavut kylään, sinua tulee vastaan suuri pysäköintialue, joka on paras paikka pysäköidä auto. Missään nimessä ei kannata yrittää lähteä ajamaan kylän kapeita katuja pitkin, joista suurin osa ovat jyrkkiä kävelykatuja. Jätä autojen ajaminen kylän keskustassa paikallisille.

Nerjasta kulkee linja-auto Frigilianaan. Matka-aika on noin 15 minuuttia ja sen hinta vain yhden euron luokkaa. Lisätietoja ja aikataulut.